perjantai 14. heinäkuuta 2017

Erilainen kokoontumisajo

Overland Event 2016

Miltä tuntuu kaatua liejutiellä kahdeksan kertaa kymmen metrin matkalla? Miltä tuntuu, kun luoti napsahtaa pyörän renkaaseen? Onko naismotoristilla Iranissa kypärän alla huivi? Miten maailmanympärimatka sujuu Vespalla? Olen kyllä jossain, mutta en tiedä missä? - silloin, kun koko Pohjois-Afrikasta oli saatavilla vain yksi kartta!


Mistä siis oli kyse? 

Elokuussa 2016 suuntasimme kohti Brittein saaria kokoontumisajoon, jossa noihin kysymyksiin löytyi vastauksia.  Kyseessä oli moottoripyörätapahtuma Overland Event, joka pidettiin Oxfordin lähellä, Farmoorissa, noin 80 kilometrin päässä Lontoosta luoteeseen.


2016 toista kertaa järjestetyn tapahtuman taustalla oli Overland Magazine-lehti ja sen päätoimittaja, motoristi Baddy Tyson. Hänen ideanaan oli järjestää kokoontumisajo, jossa joukko matkamotoristeja kertoi omista, lyhyistä ja pidemmistä moottoripyöräreissuistaan. 

Kokoontumisajon paikkana toimi Hill End, kukkuloiden ja metsäsaarekkeiden keskellä sijaitseva nuorison koulutus- ja retkeilykeskus, jossa koulutustoimintaa on ollut jo 1920-luvulta lähtien. Ja kyllähän motoristeille kelpasi mainosti 65 aarin suuruinen "luokkahuone", Hill Endin niityille mahtui satoja telttoja, vanhat rakennukset tarjosivat hienot esitys- ja luentotilat. 

Olimme ilmoittautuneet tapahtumaan noin puoli vuotta aikaisemmin, 60 punta/hlö pääsymaksuun (pe-ma) sisältyi telttapaikka, ohjelma, kahvimuki ja rajaton teen/kahvin litkimismahdollisuus. 

Tarjolla oli myös lisämaksua vastaan sisämajoitusta, muutama pieni mökki, dormitoripaikkoja tai patjapaikkoja isoissa joukkueteltoissa, mutta varausta tehdessämme kaikki em. paikat olivat jo varattuja. 

Lähdimme tällä kertaa reissuun ilman telttaa, joten vähän ennen Oxfordia kävimme ostoksilla Argos-katalogikaupassa ja hankimme sieltä teltan mukaamme. Portilla selvisi, että dormeissa olisikin ollut vielä vapaita paikkoja. No, teltta oli ostettu, joten se luvan toimia majapaikkanamme seuraavat kolme yötä. Satoi tai paistoi. Ja jos perjantain alkuiltapäivästä kuvittelimme olevamme ensimmäisten joukossa, niin turha luulo, niitty oli jo täynnä telttoja ja pyöriä, ja kesti vähän aikaa löytää itsellemme sopiva kolonen. Ja jos meillä kokoontumisajoissa teltat pystytetään maastoon sikin sokin ja sekaisin, ja yritetään vältellä kompastumista telttanaruihin, täällä kaikki teltat sijaitsivat siisteissä riveissä ja niityllä oli selkeät kulkuväylät pyörille ja kulkijoille! 

Teltta pystyyn ja toivottavasti se oli vedenpitävä, uhkaavan mustia pilviä roikkui jo taivaalla!


Pelkällä murukahvilla ei pitkälle päästy, joten ensi tilassa oli suunnistettava lähimpään kylään ruokaostoksille, naapuriteltoilla trangiat ja grillit olivat jo ahkerassa käytössä.

Kiertelimme tutustumassa alueeseen: löytyi bajamajat, suihkut, uima-allas, pubi, kahvipaikka, muutamassa pienessä ruokakojussa myytiin pizzaa, burgereita ja pitaa. Luentoja varten oli kolme esityspaikkaa, teltassa ja kahdessa eri rakennuksissa.

Matkareissaajien pyöränäyttely oli oma lukunsa, suuren telttakatoksen alle oli koottu kymmeniä pyöriä, monet melko rähjäisiä ja jos jonkinlaisella virityksellä varustettuja. Yläniityltä löytyivät myös muut myyntikojut, tarjolla oli ajovarusteita, kirjallisuutta, rahtipalveluita, matkanjärjestäjiä, koeajomahdollisuuksia jne.Englantilaisilla ei liene tapahtumaa, jossa ei olisi mukana hyväntekeväisyys, Motorcycle Outreach -säätiön (maailmanympärimatkaaja Simon Milward ei päässyt koskaan takaisin Englantiin, hän menehtyi onnettomuudessa Malissa) avulla kerättiin varoja Tansaniaan lääkäreille ja hoitajille hankittaviin mopoihin. Simonin iäkäs äiti oli myös mukana tapahtumassa.

Monipuolinen ohjelma tarjosi informaatiota, inspiraatiota, kokemuksia, rohkaisua, kannustusta, jännitystä  yms.  koko pitkän viikonlopun ajan. Päivittäiset esitykset oli keskitetty klo 10 - 18 väliselle ajalle. Filmien, kuvien ja matkakertomusten siivittämänä pääsimme mukaan moneen seikkailuun ja usealle maailmankolkalle: Afrikkaan, Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan, Madagaskarille, Iraniin, Antarktikselle, jne. Omaa mielenkiintoa lisäsi vielä, että kertomuksissa vilahteli paikkoja, joissa olimme itsekin käyneet. Niin erilaisia kokemuksia ja seikkailuja itse kullakin! Ja yleisöstä löytyi useita, jotka tästä kaikesta vasta unelmoi.

Liikuimme päivien aikana esiintymispaikasta ja esityksestä toiseen, eikä aika käynyt pitkäksi. 

Ohessa linkit muutamien esiintyjien sivuille:


Kaikki nämä edellämainitut reissaajat painivat omassa kategoriassaan ja ovat keränneet meriittiä kotimaissaan ja muuallakin, matkakertomukset löytyvät kirjoina ja dvd:nä, tv-ohjelmina. Joidenkin pyörät on jo museoitu, osa jatkaa matkaa omin avuin, osa etsii uusia sponsori- ja business-kuvioita, mutta onneksi näiltä kaikilta löytyy edelleenkin sisäinen intohimo ja halu kohdata samanhenkisiä ihmisiä, jakaa kokemuksia moottoripyöristä, -pyöräilystä, paikoista sekä tapahtumista. Rutinoituneita esiintyjiä värikkäine kertomuksineen, joten kuuntelijat ja katselijat saivat kyllä mitä olivat tulleet hakemaan. Tarinointi jatkui monellakin pitkälle iltaa joko omilla teltoilla tai bändimusiikin tahdittamana isossa kokoontumisteltassa, eikä mainitsematta voi jättää pubin moninaista oluttarjontaakaan. Sunnuntaina halukkaat pääsivät kisaamaan slow race -ajoa.

Saarivaltion säät olivat odotetut, aurinkoa, sadetta, ukkoskuuroja. Nurmikentän polut muuttuivat liejuisiksi, vessoihin joutui välillä jonottamaan, yöllä oli tosi pimeää, mutta puolilta öin, pubin suljettua ovensa, alueelle laskeutui täysi hiljaisuus. Telttamme piti hyvin sateen. 

Tapahtuma keräsi n. 600-700 motoristia, lähes kaikki birttejä, bongasimme muutaman puolalaisen ja jossain näkyi aussirekkarissa oleva pyörä. Tapasimme myös sattumalta erään Etelä-Amerikassa tapaamme englantilaisen motoristin - vielä tunnistimme toisemme!

Ilmoittautuminen Overland Event 2017 -tapahtumaan on ollut jo keväästä saakka auki, joten jos haluat kuulla muutaman huikean seikkailun, niin vielä ennättää mukaan! Lisätietoja tapahtumasta löytyy www.overlandevent.com Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 1.-3.9.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti