Sanxenxeo kuullosti kivalta paikannimeltä, joten hurautimme sinne! Ja mitä hiekkarantoja - selvisikin, että ko. kylä ja naapurikylät olivat Ponteverdan ja lähiympäristöjen asukkaiden kesäkeitaita - kylämme oli erittäin suosittu lomanviettopaikka. Nyt oli rauhallista ja mukava maleksia rantabulevardia pitkin. Eikä ajomaisemissakaan ollut valituksen aihetta, vuoria ja kukkuloita! Ikkunamme alla oleva meri nousu- ja laskuvesineen muutti maisemaa koko ajan.
Tästä paratiisista oli kuitenkin poistuttava, Santiago de Compostela oli lähinurkilla, joten ei sitä voinut jättää käymättä. Rinkkaselkäisiä uupuneita tai vähemmän uupuneita vaeltajia tuli vanhan kaupungin kaduilla vastaan, jätimme pyörän parkkiin ja lähdimme seuraamaan joitain kulkijoita, askeleet veivät katedraaliin. Vartointiliikkeen porukat olivat oven suussa päivystämässä, kirkko oli täynnä väkeä ja messu käynnissä, joten siellä ei juurikaan päässyt kiertelemään paikkoja. Jossain kai oli Espanjan suojeluspyhimyksen, apostoli Jaakobin hauta ja luut. Kuljeskelimme tovin vanhan kaupungin kujilla, simpukankuoria, puusta veistettyjä kävelykeppejä ja kaikenlaista muuta matkamuistoa oli myytävänä joka nurkalla, samoin mantelikakuista tarjoiltiin paloja maistiaisiksi.
Monella kulkijalla oli varmaan rakkulat kantapäissä pitkän taivalluksen jälkeen, meillähän matkan kulku on ollut joutuisampaa, ja toisesta suunnasta, vain takamus on ollut välillä koetuksella:)
Ja suunta kohti Baskimaata, tosin sinne lähdimme mutkan kautta, päädyimme Muroksen ja Fisterran kautta Costa de Morten rantoja pitkin Galician La Corunaan. Vielä paistattelimme päivää, ja nautimme vehreiden maisemien ja välillä tyrskyisten sekä kivikkoisten Atlantin rantojen näkymistä.
Säätiedotukset lupailivat jälleen huonompia kelejä, siis sadetta, ja jäimme odottelemaan parempaa säätä Corunaan. Sää vaihtui kolean pilviseksi ja muutama saderopsaus tulikin niskaamme. Meren ympäröimä Corunan satamakaupunki oli jälleen täynnä vanhaa ja uutta, useita kilometrejä pitkä rantabulevardi Atlantin tyrskyineen oli monen kaupunkilaisen iltalenkkikohde, vastakkaisen niemen kärjestä pilkisti lähes 2000 vuotta vanhan Herkuleen majakan torni - maailman vanhin toimiva majakka. San Antonin linnakkeen (1600-luvulta) alakerroksen museon seinät olivat homeessa, yläterassilta olikin hieno näkymä kaupungille ja merelle. Ja pitkän tovin ihmettelimme, mikä on Plaza del Humor -torin juju, ei patsaita, ei veistoksia... se juttu olikin nimittäin suoraan jalkojemme alla.
Pilvisessä säässä jatkoimme ajoa rannikolle, lämpötilat olivat jälleen meille sitä normia eli +12 - 14 asteessa, A70-moottoritie oli erinomainen maisematie valtavine siltarakennelmineen ja laaksojen keskiaikaisine kylineen, käännyimme hieman sisämaahan Oviedoon ja juuri kaupunkiin päästyämme valtava sadekuuro ryöpsähti niskaan. Sateet jatkuivat koko illan, joten tämän kaupungin Unescon maailmanperintökohteet saivat olla ihan rauhassa. Jo Corunasta lähtiessämme huomasimme, että pyörän etuajovalot olivat pimentyneet, päivän suhmurekelissä olisivat olleet tarpeellisetkin, illan kaatosateessa ei ongelman paikallistamisesta kuitenkaan tullut mitään.
Aamulla Heikki teippasi kaukovalovilkun kytkimen päälle ja jatkoimme sumuisessa aamussa matkaa Bilbaoon. A70-moottoritietä reunusti Picos de Europa -vuoriston rinteet, toisella puolen meri, matka sujui joutuisasti.
Sää selkeni ja lämpötila nousi jälleen parikymmen asteen hujakoille. Kevään
vihreys oli täällä parhaimillaan, puissa pienet lehden alut ja maisemat jälleen aivan mainiot,
Varsinkin Santander - Bilbaon välinen osuus oli erinomainen. Tievarsikylttien tekstit muuttuivat euskeraksi, Espanjan itsehallintoalueen Baskimaan suurin kaupunki oli seuraava yöpymispaikkamme. Ja jossain kulttuurin, taiteen ja kulinarismin välissä pitäisi korjata pyörän ajovalot, vaihtaa uusi takarengas eikä kytkinremonttikaan olisi pahitteeksi...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti